Тазовото дъно - ключът към здравето на майката след раждането

Тазовото дъно - ключът към здравето на майката след раждането

Photo by Otto Norin / Unsplash

Тазовото дъно е комплекс от мускули и съединителна тъкан, които играят жизненоважна роля в женското тяло, особено по време на бременност и след раждане. Основните му функции включват:

  1. Поддържане на вътрешните органи: матка, пикочен мехур и черва.
  2. Контрол върху уринирането и дефекацията.
  3. Осигуряване на стабилност на таза и долната част на гръбнака.
  4. Участие в сексуалната функция.

По време на раждането тазовото дъно претърпява значително разтягане, за да позволи преминаването на бебето. Това може да доведе до отслабване на мускулите и дори до леки наранявания.

Възстановяване и грижа за тазовото дъно след раждане:

Период на почивка:

През първите 6-8 седмици след раждането е важно да дадете на тазовото дъно време да се възстанови. Избягвайте тежки физически натоварвания и повдигане на тежести.

Осъзнаване:

Първата стъпка към възстановяването е да се научите да усещате мускулите на тазовото дъно. Легнете удобно и се опитайте да "намигнете" с мускулите около ануса, вагината и уретрата. Повтаряйте това упражнение няколко пъти на ден.

Леки упражнения:

След консултация с вашия лекар, започнете с леки упражнения за тазовото дъно: а) "Морска анемона": Представете си, че тазовото ви дъно е морска анемона, която се отваря и затваря ритмично. Изпълнявайте това движение нежно и плавно. б) "Повдигане на опашката": Представете си, че имате опашка и се опитайте да я повдигнете леко нагоре и напред.

Защита при напъване:

Преди да кихнете, кашляте или се смеете, леко стегнете мускулите на тазовото дъно. Това ще помогне да се предотврати неволно изпускане на урина.

Постепенно увеличаване на интензивността:

С времето можете да преминете към по-сложни упражнения: а) Странично лежане: Стегнете тазовото дъно, докато издишвате и скъсявате разстоянието между срамната кост и пъпа. б) Повдигане на таза: Легнете по гръб с повдигнати крака и повдигнете таза, докато стягате тазовото дъно. в) Позиция на четири крака: Стегнете тазовото дъно и коремните мускули, докато поддържате баланс.

Хидратация и хранене:

Пийте достатъчно вода и консумирайте храни, богати на фибри, за да предотвратите запек, който може да натовари тазовото дъно.

Избягвайте задържане:

Не задържайте урината си прекалено дълго, тъй като това може да отслаби мускулите на тазовото дъно.

Правилна стойка:

Поддържайте добра стойка, за да намалите натиска върху тазовото дъно.

Редовни прегледи:

Посещавайте редовно вашия гинеколог за проследяване на възстановяването.

Помнете, че възстановяването на тазовото дъно е индивидуален процес. Някои жени може да се нуждаят от повече време или специализирана помощ от физиотерапевт. Не се колебайте да потърсите професионална помощ, ако имате притеснения или продължителен дискомфорт.

Грижата за тазовото дъно е ключова за дългосрочното здраве и благосъстояние на майката след раждането. С търпение, постоянство и правилни грижи, можете да възстановите силата и функционалността на тази важна мускулна група.

Ето и упражненията, които трябва да правите дневно: